Леонид Гросман

ПРЕПОРОД У СХВАТАЊИМА

Још у казамату Алексејевског равелина, одакле се по сунчаном времену једва видео крајичак неба, Достојевски, између два саслушања, обузет злокобним размишљањима о будућности, осећа прва колебања у својим дотадашњима убеђењима. Он, у сваком случају, почиње да схвата да му неће поћи за руком да их реализује и да ће његов грађански спас, не говорећи о физичком, захтевати од њега тешка одрицања. 22. децембра 1849. године, пошто се вратио са губилишта, он пише брату: "Једном ћемо се можда сетити... своје младости и својих надања, која овог часа ја чупам из свог окрвављеног срац и сахрањујем". То је прва декларација Достојевског о одрицању од слободољубивих снова. Али истовремено то сведочи да им је он дубоко одан, кад је та дубоко усађена убеђења требало чупати из окрвављеног срца.

Али таква морална казна није се могла остварити тренутно. За њен развитак и окончање биле су потребне године.

У Сибиру се огроман унутрашњи рад писца лишеног пера и књиге није прекидао ни за тренутак. Полагано су подвргавани суровој поновној оцени први идејни заноси. Уз звуке затвореничких песама и уз сваку звеку окова, бивши петрашевац је дубоко преиспитивао сва своја младалачка схватања. "Било би ми веома тешко да испричам историју препорода мојих схватања" - писао је 1873. године Достојевски, имајући у виду прелаз од утопијског социјализма 40-тих година на реакционарна схватања из времена после робије. Али будућем истраживачу свог живота он је ипак дао неколико тачних података. Нама је познато, према његовим властитим признањима, да је у току четири омске године преиспитао читав свој прошли живот, подвргао себе строгом суду и радикално променио своје раније погледе. То као да је било суђење у подземљу, у потпуној изолованости од друштва, у дубокој духовној усамљености. Сам је ускоро писао:

"Душевно усамљен, размишљао сам о целом свом прошлом животу, претресао га до танчина, размишљао о својој прошлости, судио сам себи неумољиво и строго, понекад чак благосиљајући судбину због тога што ми је послала ову самоћу без које не би било ни тог суђења самоме себи, ни тог строгог преиспитивања пређашњег живота".

Писац је нарочито тешко доживљавао своју отуђеност од народа, коју је открио на робији. Морао ју је превазићи поштопото, и то не само као другоразредни, робијаш, већ и као аутор "Бедних људи". Достојевском се учинило да ће тај цил> гтостићи ако се одрекне својих социјалисричких убеђења, која су му изгледала антинародна, космополитска, неруска. Изгледало му је да религиозне представе подјармљеног сељаштва и православље које оно исповеда отварају дојучерашњем фуријеристи једини пут ка народном корену, то јест ка раноме схватању света Достојевског - московској старини, предањима, "тлу" ("почва"), патријархалној вери његове породице - "руске и побжне".

Тако се заокрет унатраг, који је Достојевски доживео у Омску, потврђује низом мемоарских сведочанстава о томе да је прогнани писац већ у казниони испољавао своја конзервативна убеђења, у којима су се разговетно чуле теме његове касније конзервативне публицистике. Сибирске песме Достојевског (Поводи европских догађаја 1854. године, На дан 1. јула 1855. године и Умукнуо је страшни рат) бнле су изазване побудом да убрза рехабшштацију, али у њима су изражена и права ауторова убеђење, у духу оног новог "велико-државног" правца руске поезије 50-тих година на чијем је челу стајао његов пријатељ Аполон Мајков. Неке црте национализма и религионо-моралне проповеди постоје, као што је познато, и у Записима из мртвог дома.

"Мисли и убеђења се мењају, мења се и читав човек" - пише Достојевски 24. марта 1856. године. У тим речима се осећа туга. То је бол растајања од убеђења младости, од вере у ослобођење човечанства од окова самодржавне прошлости и од вере у виши смисао постојања уметника - да подиже и води своје покољење у преображај света, у правду и правичност.

Али повратка прошлости више није било. Био је неопходно градити друге идеале, а за људе духовне конституције Достојевског то је означавало - супротне. Као и обично, немилосрдно искрен, он је признавао да је изневерио своја убеђења (писмо А. Н. Мајкову од 2. августа 1868).

Резултат размишљања на робији било је писмо Достојевског жени декабристе, Н. Д. Фонвизиној, одмах после напуштања затвора:

"За себе ћу вам рећи да сам дете века, дете неверовања и сумње, све до сада, па чак (ја то знам) и до гроба. Колико сам пропатио и колико још увек патим због те жудње да верујем. Она је у мом срцу утолико јача уколико имам супротних доказа"

Међутим, 1854. године Достојевски декларише своје неверовање, ублажено само филозофским интересовањем за хришћанство.

Питање је: када је он проживео своју религиозну кризу?

Сматрамо да је за Достојевског такав преломни моменат била смртна пресуда 22. децембра 1849. године. То је био потпуни унутрашњи преокрет, о чему је он сам писао у више наврата. "Та глава која је стварала, живела вишим уметничким животом, која је познала више потребе духа и саживела се са њима, та глава је већ одсечена са мојих рамена" - саопштио је он брату на дан доживљене екзекуције. А двадесет година касније, описујући тај обред, он се сећао да је крст који му је свештеник често, скоро "сваког тренутка", приносио уснама - "журно љубио, као да се журио да не заборави да понесе нешто за резерву, за сваки случај. Али мало је вероватно да је тог тренутка било неке религиозне свести". У тренутку таквог страшног искушења вера је била напустила Достојевског.

Свим црквеним представама о загробном животу, о рају и бесмртности душе, неумитно се супротставила представа о растварању умрлог у природи, о његовом природном стапању са космосом, можда одсјајем сунчевих зрака, који ће и постати његова "нова природа". Такво "неверовање" остаће заувек у основи схватања света Достојевског, без обзира на све његово веома живо интересовање за питања религиозне проблематике.

23. јануара 1854. године завршавао се рок робијашких радова на који је осуђен Достојевски. У фебруару он је заувек напустио омски казамат.

Рано ујутру, пре одласка затвореника на рад, он је обишао касарну и у полумраку свитања опростио се са својим жигосаним друговима. Заједно са њим затвор је напуштао и С.Ф. Дуров, који је у затвор ушао млад, весео, а из њега излазио оронуо, сед, скоро без ногу и са сипњом.

Одвели су их у инжењерску радионицу да их ослободе окова.

Достојевски је пришао наковњу после Дурова. Ковачи су се ужурбали. Ногу су му ставили на сталак, окренули закивак, ударили чекићем. Најзад су окови са звекетом и лупом спали. "Слобода, нови живот, васкрсење из мртвих... Какав диван тренутак!"

Тог истог фебруара 1854. године, прогнани робијаш петрашевац, који је одробијао цео рок свог заточеништва, ступио је као редов у 7. Сибирски батаљон регуларне војске који је био распоређен у далекој степској губернији.