Радмила Мишев

Приче из смеђе свеске

Радмила Мишев (рођена Павићевић)

Рођена на Савиндан 1950. г. у Загребу, одрасла у Дечанима. Приче објављивала у "Светигори", "Образу", "Књижевној речи" и у многим радио емисијама.

Из рецензије Матије Бећковића:

Све је у овим кратким причама Радмиле Мишев бистро, изведрено и изведено да се може лако читати и процењивати, а упућени ће знати колики је и какав пут до оволике једноставности и провидности.

Објављени у нашој периодици "Светигори", "Образу", "Књижевној речи" или изговорени у радио емисијама ови записи, цртице, коментари, постају целина, а скупљени на једно место и у једне корице добијају и нова значења и нове читаоце.

Уз сваки текст је готово редовно наведен датум када је написан, али и без датумирања препознајемо наше време које и није друго до смеђа свеска исписана црним мастилом краја овог века.

…Исидора је назвала Службом текстове које је писала сличним поводима, а они и јесу служба, просветитељски, мисионарски рад, служење своме народу. И ови записи постају документ и сведочанство. Радмила Мишев не пише ни без повода ни без покрића нити се иједна њена реч родила на папиру. Зато је њена књига поштена и отуд драгоцена.

Из рецензије Срећка Јовановића

У једном од записа ове својеврсне збирке, који носи наслов "Мари Ан", Радмила Мишев назвала је остарелу и осиротелу властелинку из Луксембурга војвоткињом духа због њеног изванредног осећања правде и жеље да својим скромним прилозима помогне српским избеглицама. …Онај, ко прочита "Приче из смеђе свеске" наћи ће доста сличности између ове племените Луксембуржанке и ауторке збирке. Обема би се могло доделити неко високо хумано признање, а можда би оно могло да се зове исто као у наведеном запису – ВОЈВОТКИЊА ДУХОМ.